Przejdź do

Restauracja

Zapraszamy do naszej restauracji czynnej w godzinach: poniedziałek - niedziela 9:00-19:00

Rezerwacje pod nr. tel.: 89 72 26 039

Najbardziej znaną częścią Tusinka jest restauracja, w której serwowane są dania regionalne, wytwarzane przez miejscowe gospodynie. Smak tych dań został już wielokrotnie doceniony (lista wyróżnień w menu, w zakładce wyróżnienia) a obiekt należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla. Tajemnicą smaku naszej restauracji jest używanie produktów w większości pochodzących lub wytwarzanych w naszym gospodarstwie.

O restauracji

W budynku są dwie sale główna w której znajduje się specjalny piec na drewno do wypieku między innymi podpłomyków z których słynie Tusinek, oraz mniejszej gdzie znajduje się również sprzedaż wyrobów i produktów regionalnych. Obie sale mogą pomieścić jednorazowo około 70 osób. Dodatkowo w okresie letnim goście mogą  zjeść posiłek na tarasie około 20 miejsc.

Naszymi specjalnościami między innymi są:

  • podpłomyki zwane „nędza” oraz z różnymi dodatkami,
  • „zsiadłe mleko z ziemniakami” wpisane jako produkt tradycyjny,
  • wyśmienite pierogi wykonywane na miejscu z różnymi farszem w zależności od pory roku,
  • produkty mączne czyli różnego rodzaju kluski i placuszki,
  • ciasto drożdżowe z kruszonką

W sezonie letnim menu wzbogacone jest o dania kuchni kresowej oraz dania specjalne z „menu podróżnika”.

W restauracji można też kupić surowe mleko krowie pochodzące z naszego gospodarstwa od krów rasy Polska Czerwona i Jersey. Mleko to z pewnością ma inny smak i zapach od kupowanych w „kartonikach” – warto spróbować.

Dbamy o to, by menu nie było bardzo rozbudowane a co za tym stoi potrawy są świeże i przygotowywane na bieżąco.

Po wcześniejszym ustaleniu istnieje możliwość cateringu imprez zewnętrznych. W celu ustalenia szczegółów prosimy o kontakt telefoniczny (0-89)722-60-39
z kierowniczką Zajazdu Panią Agatą Napiórkowską.

Prezentacja restauracji

Certyfikaty

Galeria