Przejdź do

Warsztaty serowarskie w Tusinku

Zapraszamy Państwa do udziału w warsztatach serowarskich organizowanych wspólnie ze Stowarzyszeniem Serowarów Farmerskich i Zagrodowych.

ser

W ciągu całego roku mamy również możliwość przeprowadzenia warsztatów samodzielnie.

Miejsce organizacji – Przetwórnia Mleka Krowiego i Koziego oraz Zajazd Tusinek w Rozogach.

Celem warsztatów jest przedstawienie całego produkcji serów:

– kwasowo-podpuszczkowych,
– podpuszczkowo – dojrzewających,
– serów pleśniowych,
– produkcji jogurtu.

Posiadamy:

– zaplecze niezbędne do przeprowadzenia warsztatów z produkcji serów,
– osoby posiadające doświadczenie i umiejętności w produkcji mleka i jego przetworów,
– bazę noclegową z całodziennym wyżywieniem.

Przykładowe tematy zajęć:

– zaprawianie,
– koagulacja,
– obróbka skrzepu,
– prasowanie,
– dojrzewanie,
– pielęgnacja na maź

Planowane program zajęć:

Dzień I
– rejestracja i powitanie uczestników,
– przygotowanie mleka na twaróg i sery,
– część teoretyczna.

Dzień II
– zajęcia teoretyczne,
– zajęcia praktyczne w przetwórni mleka krowiego i koziego.

Dzień III
– zajęcia praktyczne,
– podsumowanie i wręczenie zaświadczeń.

Przykładowe tematy zajęć:

– zaprawianie,
– koagulacja,
– obróbka skrzepu,
– prasowanie,
– dojrzewanie,
– pielęgnacja na maź.

Warsztaty odbędą się, jeśli zgłosi się minimum 20 osób. Minimalny koszt warsztatów wynosi 700zł/osoby.

Informacji udziela Grzegorz Winiarek 602-582-422