Celem warsztatów jest przedstawienie całego produkcji serów:
– kwasowo-podpuszczkowych,
– podpuszczkowo – dojrzewających,
– serów pleśniowych,
– produkcji jogurtu.
Posiadamy:
– zaplecze niezbędne do przeprowadzenia warsztatów z produkcji serów,
– osoby posiadające doświadczenie i umiejętności w produkcji mleka i jego przetworów,
– bazę noclegową z całodziennym wyżywieniem.
Przykładowe tematy zajęć:
– zaprawianie,
– koagulacja,
– obróbka skrzepu,
– prasowanie,
– dojrzewanie,
– pielęgnacja na maź
Planowane program zajęć:
Dzień I
– rejestracja i powitanie uczestników,
– przygotowanie mleka na twaróg i sery,
– część teoretyczna.
Dzień II
– zajęcia teoretyczne,
– zajęcia praktyczne w przetwórni mleka krowiego i koziego.
Dzień III
– zajęcia praktyczne,
– podsumowanie i wręczenie zaświadczeń.
Przykładowe tematy zajęć:
– zaprawianie,
– koagulacja,
– obróbka skrzepu,
– prasowanie,
– dojrzewanie,
– pielęgnacja na maź.
Warsztaty odbędą się, jeśli zgłosi się minimum 20 osób. Minimalny koszt warsztatów wynosi 700zł/osoby.
Informacji udziela Grzegorz Winiarek 602-582-422