Produkcja serów
Ser powstaje na pastwisku.
Jan Licznerski autor książki ,, Praktyczne serowarstwo” pisze, że fach ten wymaga schludności i wynagradza ją sowicie.
Pastwiska i łąki wokół Tusinka mają swoich czworonożnych wielbicieli. To dorodne stado kóz oraz krowy rasy Jersey. Produkcja mleka i serów kozich oraz krowich to główny filar całego gospodarstwa i element zdrowego systemu żywienia i produkcji żywności, któremu hołdują gospodarze. Ser powstaje na pastwisku – tak twierdzi sam właściciel Grzegorz Winiarek. Musi być ono pielęgnowane i urozmaicone, bo kozy lubią nie tylko trawy, ale i zioła. Sama produkcja sera wymaga oprócz schludności, także wiedzy z zakresu mikrobiologii i reżimu technologicznego, aby uzyskać powtarzalna jakość.
W naszej przetwórni mleka krowiego i koziego do pomieszczenia, gdzie produkowane są sery i masło przylega dojrzewalnia. To tutaj na wysokich, drewnianych regałach piętrzą się okrągłe bochny sera długo dojrzewającego, które leżakują w temperaturze 14 stopni C przez minimum 3 tygodnie, skąd trafiają do sprzedaży. Własny sklep jest dobrym pomysłem, ponieważ pozwala nam na sprzedaż bez pośredników.